Botoks? Nie, dziękuję! Wolę ostrygi!

Zdrowy i młody wygląd cery zaczyna się na talerzu i nie musi kończyć się pójściem pod igłę w salonie medycyny estetycznej. Codzienne dbanie o siebie to najlepsza inwestycja i niezawodny sposób, by zachować dobrą kondycję skóry.

Medycyna trzeciego tysiąclecia wskazuje związek między jedzeniem, zdrowiem i stanem skóry. Spożywany pokarm wpływa na przyspieszenie starzenia się skóry i zwiększenie predyspozycji stanów zapalnych.

Niedawne badania wykazały, że wzrost produkcji insuliny w diecie bogatej w pokarmy o wysokim wskaźniku glikemicznym przyczynia się do wystąpienia lub pogorszenia trądziku. Dzieje się tak, bo nadmiar insuliny stymuluje androgeny — hormony odpowiedzialne za pobudzenie gruczołów łojowych i zachowanie ich równowagi metabolicznej.

Największym wrogiem skóry są pokarmy bogate w cukier, który wywołuje stan zapalny i prowadzi do uszkodzenia elastyny i kolagenu. Skóra staje się sztywna i mało elastyczna, przez co szybciej się starzeje.

Regularne picie porannej kawy czy lampki wina do obiadu, również mogą postarzać cerę. Używki te zwiększają poziom kortyzolu, który prowadzi do uszkodzenia kolagenu w skórze, co przyczynia się do powolnego jej zwiotczenia.  

Wiedza o właściwościach terapeutycznych i prewencyjnych niektórych pokarmów może być doskonałym sprzymierzeńcem w osiągnięciu zdrowego i młodego wyglądu skóry.

Co jeść, aby wyglądać młodziej i opóźnić proces starzenia?

  • Pokarmy bogate w cynk — ostrygi, mięso białe, czerwone, pestki. Cynk redukuje zmarszczki i zwiotczenie skóry.
  • Awokado – zawiera witaminy A, B, C, E i ma dużą zawartość zdrowych tłuszczów oraz właściwości uelastyczniające.
  • Owoce leśne — jagody, maliny, truskawki, porzeczki dostarczają witamin A,B1,B2,C. Ponadto zawierają antyoksydanty chroniące naczynia.
  • Ryby — bogate w kwasy Omega 3, użyteczne w leczeniu suchości skóry, zmniejszają zapalenia skórne AZS, łuszczyca.
  • Orzechy — bogate w miedź i selen sprzyjające produkcji kolagenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Soczewica – źródło białka roślinnego, które wzmacnia mięśnie i kolagen w skórze.
  • Surowe warzywa i owoce — wszystkie są przyjazne skórze, zwłaszcza gdy spożywa się je w odpowiednim sezonie. Jednym z antyoksydantów sprzyjającym urodzie jest resweratol, obecny w dużych ilościach w winogronach.

Zdrowy i młody wygląd to holistyczne, długofalowe działanie, a nie efekt kilkurazowego wstrzyknięcia botoksu. Lepiej nie ulegać bezlitosnym trendom sztucznej ingerencji w wygląd. Odpowiednia dieta, nawodnienie, automasaże to pewny sposób na zachowanie młodego wyglądu bez skalpela i sztucznych wspomagaczy. Proste rozwiązania bywają najbardziej skuteczne.

Paulina Chmiel – Antoniuk – założycielka marki kosmetycznej Comoco – kosmetyki naturalne z karaibskim rodowodem, podróżniczka, autorka książek, przewodników o Karaibach oraz autorka bloga podróżniczego Karaiby Oczami Badacza.

Poprzedni artykuł

Rozmowy na szczycie. Pandemia, wojna i co dalej?

Następny artykuł

Gdynia: Ekonostalgicznie na Halach Targowych

powiązane artykuły
Total
0
Share