Zanim przejdziemy do opisów najcenniejszych właściwości wybranych roślin – musimy podkreślić, że ich stosowanie w określonych formach warto najpierw skonsultować ze specjalistą – lekarzem oraz dietetykiem.
Wrzos
Kwiat wrzosu to swoisty symbol końca lata. Niewiele osób wie, że poza funkcjami ozdobnymi, wrzos posiada prozdrowotne właściwości. Najpopularniejszą formą takiego stosowania wrzosu są napary, które wykazują działanie rozkurczające i moczopędne. Delikatne i niewielkie kwiaty wrzosu świetnie sprawdzą się w przypadku nadciśnienia czy niestrawności. Ponadto wykazują działanie uspokajające – mogą wspierać leczenie stanów lękowych oraz bezsenność.
Kozieradka
Kozieradka to roślina stosowana od dziesiątek lat i to nie tylko w obszarze medycyny ludowej. Z pewnością spotkaliście się z kozieradką w roli składników preparatów wzmacniających włosy. To zaledwie jedna z właściwości tego surowca zielarskiego. Nasiona kozieradki wspierają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych oraz podnoszą odporność. Z kolei napary ze wspomnianej rośliny są stosowane w formie okładów na obrzęki, stany zapalne skóry czy stłuczenia.
Tatarak
Kłącze tataraku zwyczajnego posiada wyjątkowo szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Napary z kłącza pobudzają wydzielanie śliny i soków trawiennych, a to sprawia, że są świetnym środkiem w przypadku niestrawności i zaburzeń trawienia. Napar z kłącza tataraku sprawdza się również w zastosowaniu zewnętrznym – poprzez właściwości przeciwgrzybiczne, które wspierają leczenie grzybicy skórnej lub paznokci. Z tytułowej części rośliny przygotowuje się także płukanki zwalczające suchą skórę głowy oraz łupież.
Czarny bez
Sok, syrop, nalewka, a nawet dżem – form przygotowania czarnego bzu jest mnóstwo, a każda z nich wpływa pozytywnie na kondycję naszego zdrowia. Za prozdrowotne właściwości popularnego krzewu odpowiadają owoce oraz kwiaty. To właśnie w nich zawarta jest największa ilość substancji aktywnych, które wspierają oczyszczanie tkanek z toksyn, a także poprawiają odporność naszego organizmu. Czarny bez działa również wykrztuśnie – świetnie sprawdzi się jako wsparcie w leczeniu dróg oddechowych. Na koniec ważna uwaga – owoce czarnego bzu zawierają toksyczną substancję, czyli sambunigrynę, która może powodować silne zatrucia pokarmowe, dlatego owoców czarnego bzu nie wolno spożywać w formie surowej.
Pokrzywa
O szerokim zastosowaniu możemy mówić również w przypadku pokrzywy zwyczajnej, która podobnie jak czarny bez porasta nasze lasy oraz łąki. Leczniczym surowcem pokrzywy są jej korzenie oraz liście. Najczęściej bywa ona stosowana ze względu na działania moczopędne i oczyszczające, ale ceni się także jej zewnętrzne zastosowanie, które wzmacnia włosy i przeciwdziała łojotokowi oraz łupieżowi skóry głowy. Najpopularniejszą formą stosowania pokrzywy zwyczajnej w ziołolecznictwie pozostaje herbata, ale sporym zainteresowaniem cieszy się także sok z pokrzywy, który z powodzeniem można mieszać z miodem. Warto podkreślić, że stosowania tej rośliny nie poleca się cukrzykom oraz kobietą w ciąży.