Między Deskami
Podróż po warmińskich smakach zaczynamy od Tomaszkowa – niewielkiej miejscowości nieopodal Olsztyna z urokliwym widokiem na Jezioro Wulpuńskie. Znajdziemy tu restaurację „Między Deskami”, która słynie z wieprzowych żeberek w słodko-pikantnej glazurze. Ale kultowe żeberka to tylko jeden z powodów względem odwiedzenia tego miejsca. Restauracja wykorzystuje swój potencjał nie tylko do karmienia ciała, ale także duszy oraz umysłu poprzez warsztaty WimHof czy zajęcia relaksacyjne łączone z handpanowym koncertem. A jako, że jesteśmy w regionie słynącym z ryb – nie wolno zapominać o świeżo łowionych rybach, które są wędzone na miejscu i zajmują czołową pozycję w restauracyjnym menu.
Niva
Z Tomaszkowa przenosimy się do Włodowa, a mówiąc ściślej – do lokalu o nazwie Niwa, który stał się kulinarnym celem turystów z całego kraju. Menu opiera się o ekologiczne produkty, które pochodzą z miejscowej farmy oraz od zaprzyjaźnionych rzemieślników, a wśród nich owoce z miejscowego sadu z których wytwarza się sok oraz cydr. Dużą popularnością cieszą pielmieni z jagnięciną oraz kultowe już kiełbaski z mangalicy. Ciekawostką jest fakt, że restauracja poza klasycznym funkcjonowaniem oferuje wiklinowe kosze degustacyjne oraz możliwość zaaranżowania pikniku na łonie natury.
Na Okrągło
W aktualnym wydaniu jesteśmy blisko Lidzbarka Warmińskiego, więc nie może zabraknąć smacznej propozycji wprost z Serca Warmii. Bo to właśnie tutaj, przy ulicy Dębowej znajduje się restauracja Na Okrągło, w której można rozpieścić podniebienie iście włoską pizzą. Składniki znajdujące się na popularnym placku, takie jak mozzarella fior di latte można spotkać zaledwie w kilku miejscach w Polsce. Wysokiej jakości składniki sprawiają, że lokal jest odwiedzany regularnie przez mieszkańców oraz turystów. Na deser polecamy cannoli z pistacjami w towarzystwie aromatycznej – włoskiej kawy!
Słodka Sztuka
A skoro jesteśmy już przy słodkościach – nie możemy nie wspomnieć o olsztyńskiej cukierni Słodka Sztuka, która stała się obowiązkowym przystankiem na kulinarnej mapie ze względu na przepyszne rollsy nadziewane różnymi rodzajami kremów – między innymi malinowym oraz pistacjowym. Słodką ofertę uzupełniają torty, makaroniki, minidesery, ciasta, pączki, muffiny i wszystko czego nasze podniebienia zapragną. W myśl autorskiej zasady twórców cukierni – naturalnie nie musi oznaczać nudno, i owa zasada jest widoczna podczas prowadzonych na miejscu podczas kreatywnych warsztatów oraz wystaw. Serdecznie polecamy odwiedzenie tego magicznego miejsca!
Foto Główne: mat. prasowe – Restauracja Między Deskami.