Nowe szlaki kulinarne 3miasta

Na trójmiejskiej mapie pojawiły się zupełnie nowe restauracje. Na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę? I na jaki rodzaj sztuki kulinarnej możemy liczyć? Sprawdzamy!

Limoncello di Mielnik

Jedna z najbardziej hucznych inauguracji ostatnich tygodni to Limoncello di Mielnik. Lokal mieszczący się w gdańskim Garnizonie jest miejscem w którym skosztujemy najlepszych dań kuchni włoskiej. To zasługa znakomitego szefa kuchni – Grzegorza Nakrajnika, który jest prawdziwym pasjonatem potraw ze słonecznej Italii. W otoczeniu ścian przyozdobionych włoskimi plakatami, szklanymi gablotami z dojrzewającymi wędlinami i złoto-miedzianej stylistyce możemy raczyć podniebienie wyśmienitymi owocami morza, świeżymi rybami, włoskimi wędlinami, makaronami oraz wyjątkowym pieczywem. 

Wyrolowani – food, friends & more

Z Półwyspu Apenińskiego przenosimy się do dalekiej Azji, choć w praktyce mowa o Gdyni. To właśnie w Mieście Morza otwarto restaurację „Wyrolowani”, która funkcjonuje w dawnej kawiarni Szmaragdowa Cafe. Przy ulicy Władysława IV możemy skosztować zarówno nowoczesnych – jak i tradycyjnych azjatyckich dań, które bazują na produktach sezonowych. Uwagę skupia na sobie również oryginalny wystrój wnętrza. Nie brakuje elementów retro z dużą ilością drewna oraz przełamujących neonów, które są powiewem nowoczesności. 

u Wędzonych

Jeśli macie ochotę na konkretną kuchnię amerykańską – musicie koniecznie zajrzeć do Sopotu. W restauracji „u Wędzonych” czeka na Was menu naszpikowane różnymi rodzajami mięs. Co ciekawe są one sprowadzane z Hiszpanii. W karcie znajdziemy między innymi burgery z pastrami, burgera z szarpaną jagnięciną, skrzydełka z kurczaka, chrupiące poliki wołowe czy też pierogi z szarpaną jagnięciną. Powolne dojrzewanie wśród dymu oraz pasja do gotowania sprawiają, że wizyta w lokalu może okazać się niezapomniana dla mięsożerców i nie tylko!

Restauracja Półpiętro

A teraz dobra informacja dla miłośników dawnego lokalu o nazwie „Pod Basztami”. Kultowe pozycje z karty możemy znaleźć w nowej restauracji, czyli „Półpiętrze”. Lokal znajdujący się przy Targu Rybnym to miejsce w którym łączy się polską tradycje kulinarną z nowoczesną kuchnią europejską. W menu znajdziemy między innymi klasyczne dania rybne oraz mięsne, a także oryginalne koncepcje w postaci burgerów z kaczki, czy też czerniny.

Poprzedni artykuł

Lifting w Galerii Bałtyckiej

Następny artykuł

Mural Solidarności z Ukrainą

powiązane artykuły
Total
0
Share