Przełamujemy wigilijne przepisy!

Tradycyjne dania wigilijne mają swój niepowtarzalny smak i aromat. Ale to nie znaczy, że musimy trzymać się kurczowo oryginalnych receptur. Czasami warto poszaleć i zaskoczyć bliskich!

Krem na ostro

Jeśli masz już dość zupy grzybowej i klasycznej wersji barszczu czerwonego, postaw na nieco bardziej pikantny aranż w postaci kremu z buraków w podostrzonym wariancie. Zacznijmy od warzyw – pokrojone w kostkę – białą cebulę, dwie laski selera naciowego, pół pasternaku i trzy ząbki czosnku podsmaż w garnku na oliwie, następnie dodaj dwa listki laurowe, szczyptę soli oraz pieprzu, a także kilka ziarenek ziela angielskiego. Warzywa powinny zmięknąć po około 10 minutach. W kolejnym kroku dodaj trzy obrane i pokrojone w kostkę buraki. Całość zalej warzywnym bulionem.

Gdy baza zupy będzie się gotować – obierz i blanszuj przez minutę pistacje – wystarczy około 100g. Następnie wrzuć je do lodowatej wody, odcedź, osusz i posiekaj. Gdy buraki dostatecznie zmiękną – zblenduj zupę, dodaj do niej sok z połowy cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj ulubiony sos chilli. Polecamy dodawać go stopniowo i próbować zupy, aby mieć pewność, że poziom ostrości będzie optymalny. Zupę udekoruj posiekanymi pistacjami oraz kleksem z kwaśnej śmietany.

Fot. Freepik

Tofu w greckim stylu

Co powiecie na wegańską propozycję wigilijną? Tofu w greckim stylu może być pysznym zamiennikiem tradycyjnej ryby. Na początek należy pokroić w kostkę warzywa: cebulę i pora. Marchew, seler i pietruszkę polecamy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, zaś czosnek posiekać. Całość podsmażamy na patelni, a następnie przekładamy do garnka. Zanim patelnia wystygnie – wlejmy na nią przecier pomidorowy (300g), które zbierze smaki pozostawione przez podsmażone warzywa. Następnie przecier dodajemy do warzyw w garnku i zalewamy całość połową litra bulionu warzywnego.

Gotowanie na średnim ogniu powinno nam zająć około 30 minut. W tym czasie proponujemy pokroić w plastry tofu, a następnie podsmażyć na złocisty kolor na dobrej jakości oliwie. Teraz wystarczy przekładać warstwami tofu oraz warzywa w szklanym – płaskim naczyniu. Przed podaniem tofu po grecku warto dać odpocząć daniu przynajmniej kilka godzin w lodówce.

Fot. Freepik

Pierogowa rewolucja

Kultowe – wigilijne pierogi nie muszą ograniczać się do grzybowego lub serowego farszu. Inspirującą alternatywą jest farsz na bazie suszonych śliwek. W celu przygotowanie słodkiej wersji wigilijnych pierogów należy przygotować ciasto na bazie mąki oraz wody. Opcjonalnie można dodać jajko, choć trzeba pamiętać, że struktura ciasta może stać się nieco bardziej twarda. Po krótkim odpoczynku ciasto należy rozwałkować, a następnie wyciąć z niego krążki. Następnie nadziewamy je suszonymi śliwkami, które uprzednio powinny zostać namoczone w ciepłej wodzie. Po zawinięciu pierogów gotujemy je w wodzie posłodzonej dwiema łyżeczkami cukru waniliowego. Teraz czekamy aż wypłyną.

W międzyczasie przygotujmy maślano-miodowy sos, który rewelacyjnie podkręci smak pierogów. W rondelku roztapiamy kostkę masła, dodajemy niecałą szklankę miodu oraz dwie łyżeczki cukru waniliowego. Czekamy aż masło się rozpuści delikatnie mieszając całość. Warto być uważnym, ponieważ masło może się łatwo przypalić, a wtedy nasz sos będzie miał gorzki posmak. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji polewamy pierogi maślano-miodowym sosem. Ich smak z pewnością zaskoczy naszych bliskich.

Poprzedni artykuł

Monika Zakrzewska: Moje sposoby na piękne święta

Następny artykuł

Choinkowe dylematy. Jaki rodzaj świątecznego drzewka wybrać?

powiązane artykuły
Total
0
Share