Szczególny wymiar degustacji

Sztuka picia wina to rodzaj ceremonii, która nadaje degustacji szczególnego wymiaru i sprawia, że szlachetny trunek pachnie i smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo. Na czym polega winny savoir-vivre?

Zacznijmy od degustacji w lokalu, która pod kilkoma względami różni się od tej domowej. Z pewnością wielokrotnie otrzymaliście od kelnera kartę win, która często towarzyszy menu. Mnogość nazw może przytłaczać zwłaszcza osoby, które nie mają doświadczenia z tytułowymi napojami. Większość z nas odróżnia wina ze względu na kolor (białe lub czerwone) oraz rodzaj (wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie). To absolutnie podstawowa wiedza na temat wspomnianych trunków. Może się jednak okazać niewystarczająca, dlatego warto zasięgnąć opinii eksperta.

Sommelier lub przywoływany już kelner z pewnością mają szczegółową wiedzę na temat win obecnych w karcie i z przyjemnością doradzą, który wariant wina będzie pasował do zamówionego dania. Gdy kelner przyniesie butelkę wina – najpierw pokazuje etykietę gościom restauracji, aby upewnić się, że potwierdzają swój wybór. Następnie otwiera butelkę, wącha korek i odkłada go na talerzyk, aby goście – podobnie jak on, mogli zweryfikować czy wino nie jest zepsute. W kolejnym etapie wypełnia kieliszki niewielką ilością, aby zamawiający mogli ocenić świeżość trunku. To właśnie w tym momencie następuje ostateczna akceptacja.

O ile w przypadku restauracji nie musimy się troszczyć o rodzaj szkła, o tyle w domowych warunkach jesteśmy zmuszeni, aby wybrać odpowiednie kieliszki. Na co zwrócić uwagę podczas ich wybierania? Przede wszystkim powinny mieć nieco większy rozmiar, aby umożliwić trunkowi wirowanie. Ten charakterystyczny ruch wprawiania wina w wir ma na celu uwolnienie jego aromatów. Aby zachować ich pełnię i precyzyjnie określić kolor wina, warto postawić na kieliszki przezroczyste – z możliwie najcieńszego szkła.

A na co zwrócić uwagę podczas samej degustacji? Zgodnie ze sztuką ceremonii najpierw należy ocenić barwę trunku. W tym przypadku znaczenie ma nie tylko jego odcień, ale także klarowność czy lepkość, której stopień możemy ocenić spoglądając na ścianki szkła. Kolejny etap to weryfikacja bukietu aromatów. Powolne wdychanie wina pozwoli wyodrębnić i opisać jego walory zapachowe. Kolejnym krokiem jest skosztowanie wina – polecamy niewielki łyk, który ukaże podniebieniu smak napoju oraz jego teksturę. Kompleksowa ocena wina pozwala nie tylko na rozsmakowanie i docenienie wyjątkowości danej butelki, ale również na odpowiednie dobranie wina do określonego dania.

Dany rodzaj potrafi uwydatnić walory określonego dania i na odwrót – często to jedzenie podbija cechy charakterystyczne butelki. Parowanie win z potrawami nie jest jednak proste i wymaga sporego doświadczenia. Oczywiście istnieją sprawdzone szablony, takie jak łączenie drobiu z winem białym oraz mięsa czerwonego z winem czerwonym, a także wiele innych, natomiast nie możemy zapominać, że każda z potraw niesie ze sobą odmienne właściwości smaków i aromatów – podobnie jak wina, które mogą się od siebie znacząco różnić w ramach pokrewnego gatunku.

Poprzedni artykuł

CAVALIADA 2025 już niebawem! Gratka dla miłośników jeździectwa!

Następny artykuł

Na przedstawicieli tych zawodów jest zapotrzebowanie na Warmii i Mazurach

powiązane artykuły
Total
0
Share