Uczta w Swołowie! Kulinarna biesiada z najlepszą gęsiną

W długi weekend, 9-11 listopada w Swołowie każdy będzie mógł spróbować przysmaków kuchni regionalnej, m.in. gęsi pieczonych, gotowanych, smażonych, duszonych i faszerowanych, pasztetów, pierogów, a nawet gęsich burgerów. Na scenie wystąpią zespoły folklorystyczne, a na koniec każdego dnia zatańczyć będzie można na wiejskiej potańcówce. Liczne atrakcje czekać też będą na najmłodszych.

Impreza Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina jest organizowana w Swołowie od 2008 r. lat i stała się rozpoznawalnym wydarzeniem w województwie pomorskim. Co roku stolica Krainy w kratę przyciąga kilkanaście tysięcy mieszkańców regionu i turystów zainteresowanych hodowlą gęsi pomorskiej i produktami wytwarzanymi z jej mięsa.

Wszystkich, którzy lubią świętować, są przywiązani i ciekawi tradycji, cenią dawne obyczaje, zapraszamy na pomorską gęsinę do Swołowa. Kultywowanie i podtrzymywanie pięknych tradycji Pomorza to najlepsza forma nauki o historii regionu, a także gwarancja dobrze spędzonego czasu – zachęca Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Wydarzenie organizowane w Swołowie niezmiennie upowszechnia tradycję spożywania gęsiny w okolicach dnia św. Marcina. Jest to świetna okazja do popularyzowania wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości produktów z gęsi oraz innych potraw i produktów tradycyjnych.

To również okazja, by poznać i degustować potrawy i wyroby z tego mięsa, uczestniczyć w targu produktów wiejskich z okolicy oraz w jarmarku rękodzieła. Jak zwykle obecnych będzie około 90 wystawców ze swoimi gęsimi wyrobami, a wśród nich m.in. koła gospodyń wiejskich, przetwórcy, rolnicy oraz gospodarstwa agroturystyczne, lokalni hodowcy, restauratorzy i profesjonalni szefowie kuchni oraz pasjonaci kulinarni.

W tym roku odbędzie się druga edycja Konkursu na najlepszego wystawcę gęsiny wśród obecnych na naszej imprezie. Dzięki temu, odwiedzający dowiedzą się, kto przyrządził najsmaczniejszą gęsinę – dodaje Dawid Gonciarz.

mat. prasowe/MKLP w Swołowie

Poza tym każdy, kto przyjedzie na gęsinę do Swołowa, będzie mógł degustować i kupić gęsinę w różnych odsłonach kulinarnych: gęsie okrasy, smalce gęsie i smarowidła, pierogi i kartacze z gęsiną, gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone i faszerowane, półgęski wędzone na zimno, wędliny z gęsiny, galarety, pasztety z gęsi oraz zupy na gęsinie, takie jak czernina, brukwianka, kapuśniak, bulion czy rosół.

Dostępnych też będzie mnóstwo potraw z gęsich podrobów, gęsie burgery, bigosy, szarpana gęsina z dodatkami warzywnymi i wiele innych dań dawnej kuchni pomorskiej oraz współczesnej polskiej kuchni. Dodatkową atrakcją dla odwiedzających będą pokazy kulinarne pomorskich szefów kuchni.

Zagrody pełne dobrej zabawy

Przez trzy dni imprezy w Swołowie trwać będzie biesiada z muzyką na żywo, wystąpią zespoły folklorystyczne z regionu, a na koniec każdego dnia zatańczyć będzie można na wiejskiej potańcówce. W programie znajdą się także pokazy i warsztaty związane z pracami jesiennymi w dawnych gospodarstwach domowych. Przykładowo, w zagrodzie nr 15 odbędzie się darcie gęsiego pierza oraz przędzenie na kołowrotkach, którym towarzyszyć będą śpiewy i dawne pomorskie melodie.

W zagrodzie nr 14 będzie można zobaczyć pracę kowala w zabytkowej kuźni. Natomiast w zagrodzie nr 8 gotowana będzie zupa na gęsinie na dawnej kuchni kaflowej. Tam również będzie można odwiedzić zwierzęta gospodarskie i zobaczyć tradycyjną hodowlę gęsi pomorskiej.

Dla najmłodszych przygotowana zostanie Zagroda Zabawy w Zagrodzie Inicjatyw Twórczych (nr 5), w której każdego dnia imprezy czekać będą liczne atrakcje, m.in. przedstawienia teatru Władca Lalek, warsztaty patriotyczne z Instytutem Pamięci Narodowej, nauka kaligrafii gęsim piórem oraz gęsie warsztaty.

źródło: UM Województwa Pomorskiego/MKLP w Swałowie

Poprzedni artykuł

Zakończyła się modernizacja gdyńskiego Ciapkowa

Następny artykuł

Śladami Marii Zientary-Malewskiej. Zbliża się finał kulturowego projektu!

powiązane artykuły
Total
0
Share