Niedzielne przedpołudnie obfitowało w słoneczną pogodę i co ważniejsze – ogrom zdrowych pyszności pochodzących od lokalnych producentów z Kaszub, Pomorza i nie tylko… Wśród wystawców znaleźli się także przedstawiciele innych regionów kraju. Co łączy wystawców, którzy wzięli udział w tytułowej inicjatywie…? To przede wszystkim pasja do tworzenia ekologicznych produktów – między innymi: wędlin, serów, pieczywa, ryb, przetworów oraz rozmaitych trunków. Wśród osób, które promowały swoje produkty w Łebie znaleźli się także twórcy unikalnej biżuterii, kosmetyków, wyrobów skórzanych i gadżetów. Każdy z wystawców miał do zaproponowania swój unikalny – autorski produkt.
W Hotelu Saltic Łeba zgromadziliśmy 16 stoisk z produktami ekologicznymi – w pełni naturalnymi – podkreślał w rozmowie z nami Ireneusz Damps – współorganizator wydarzenia. Zależało nam na tym, aby goście tego wyjątkowego hotelu mieli okazję do zapoznania się z ofertą, której nie sposób spotkać w sieciowych sklepach. Jesteśmy szczęśliwi i w pełni usatysfakcjonowani, ponieważ wśród wystawców panowała pozytywna energia, a odwiedzający chętnie zaopatrywali się w ekologiczne produkty – dodaje Ireneusz Damps.
Gościem specjalnym niedzielnego wydarzenia była finalistka IX edycji popularnego programu „MasterChef” – Sylwia Garska. Autorka kulinarnej książki „Smaczne garnki” zaprezentowała swoje dania z dziczyzny oraz produkty z kolagenem. Zgodnie z zapowiedziami organizatorów – kolejna edycja festiwalu również odbędzie się w Łebie. Tym razem przedsięwzięcie będzie mieć charakter plenerowy. Druga edycja Saltic Eco Festiwal jest planowana na okres maja lub czerwca.