Wigilijne przepisy od Mistrzów Kuchni!

Nadchodzi wigilia, a wraz z nią kulinarny chaos! Postanowiliśmy nieco ułatwić kreowanie wigilijnego menu i poprosiliśmy o autorskie przepisy prawdziwych mistrzów sztuki kulinarnej!

Specjalnie z myślą o naszych odbiorcach przygotowaliśmy zestawienie autorskich i oryginalnych przepisów wigilijnych. O wsparcie poprosiliśmy Pascala Brodnickiego, Darię Ładochę oraz Natalię Maszkowską.

Pascal Brodnicki

Pieczony pstrąg faszerowany kaszą gryczaną i grzybami

Składniki:

  • 2 całe pstrągi (wypatroszone, umyte i osuszone)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200g grzybów (np. borowików lub kurek)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • sól oraz pieprz

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Gdy piekarnik będzie się nagrzewał – delikatnie ponacinaj skórę pstrągów, a następnie natrzyj je solą oraz pieprzem zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Na rozgrzaną patelnię wylej nieco oliwy, a następnie przesmaż posiekaną drobno cebulę oraz grzyby. W kolejnym kroku wymieszaj w misce ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną z podsmażonymi grzybami i cebulą, także z posiekanym – świeżym tymiankiem. Farsz dopraw solą oraz pieprzem. Następnie wypełnij farszem wnętrze pstrągów i polej całość odrobiną oliwy. Ryby włóż do piekarnika na około 15-20 minut, aż się zarumienią. Serwuj z talarkami cytryny oraz gałązkami tymianku. W ten sposób przygotowane pstrągi możesz podawać z ryżem lub ziemniakami z pieca.

Daria Ładocha

Fot. Ania Powierża


Barszcz Wigilijny bez zakwasu

Składniki:


    • 5 dużych buraków
    • 20g suszonych grzybów
    • 2l wywaru z jarzyn
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 5 ziarenek pieprzu
    • 3 ziarna goździków
    • szczypta soli
    • sok z 2 cytryn
    • kilka łyżek octu balsamicznego


Nastaw piekarnik na 200 stopni. Buraki dokładnie wyszoruj, nakłuj i polej octem balsamicznym. Następnie zawiń w folię aluminiową i piecz przez około godzinę do momentu aż będą miękkie. Następnie przestudź buraki i zetrzyj na tarce. W kolejnym etapie zagotuj wywar i dodaj do niego czosnek oraz resztę octu balsamicznego wraz z sokiem z cytryn. Gotuj dosłownie przez kilka minut, a po wystygnięciu – włóż go do lodówki na jeden dzień. To świetny patent na barszcz, gdy zapomnimy kupić lub zrobić zakwas!

Natalia Maszkowska


Chleb pszenno-żytni z oliwkami

Składniki:


    • 120ml ciepłej wody
    • 250g mąki pszennej (typ: 250)
    • szklanka mąki żytniej chlebowej (typ: 720)
    • 8g suchych drożdży i 20g świeżych drożdży
    • 1 łyżka soli
    • 3/4 łyżki cukru
    • 420ml ciepłej wody
    • 70g ziaren (słonecznik, dynia itp.)
    • 4 łyżki oliwy z oliwek

W szklanej misce wymieszaj 120ml ciepłej wody z drożdżami, łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstaw całość pod przykryciem na 15-20 minut. Następnie dodaj resztę ciepłej wody, mąkę pszenną i żytnią, sól, oliwę i aktywne drożdże (rozczyn). Jeżeli robimy chleb z ziarnami – najlepiej dodać je właśnie w tym momencie. Całość starannie wyrabiamy przy zastosowaniu robota lub dłoni do chwili aż powstanie jednolite – lepiące się ciasto. Takie ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą i starannie poprószonej mąką pszenną. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 90 minut – w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu zamykamy ciasto w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 minut. Po wyjęciu chleba z piekarnika pamiętajmy o jego przestudzeniu!

Poprzedni artykuł

Gwiżdże, Purtk i zupa brzadowa

Następny artykuł

Warto na święta! Nowa edycja dostępna online!

powiązane artykuły
Total
0
Share